¡Vamos a chupar! - Reisverslag uit Querétaro, Mexico van linda holvast - WaarBenJij.nu ¡Vamos a chupar! - Reisverslag uit Querétaro, Mexico van linda holvast - WaarBenJij.nu

¡Vamos a chupar!

Door: lin

Blijf op de hoogte en volg linda

13 Februari 2007 | Mexico, Querétaro

Ondertussen voel ik me meer op mijn gemak met het gebruik van het spaans. Mn vocabulario is nog steeds miniem, maar ik weet mezelf in ieder geval beter te redden en het belangrijkste van alles, ik voel me meer comfortabel met de taal. Dat heeft onder andere te maken met de weekenden die ik hier met Mexicanen doorbreng. Mexicanen die geen engels kunnen en daardoor verplicht zijn langzaam te praten en woorden uit te leggen. Dat heeft tevens als gevolg dat ik verschillende "slang" woorden baas ben, dit af en toe tot hilariteit van de mexicanen.

Doordeweeks wordt er uiteraard hard gestudeerd, maar de weekenden zijn voor feesten en trips. Weekenden die op donderdagmiddag beginnen. De afgelopen paar weken was er op donderdagavond een "welkoms"feest. Het schijnt dat alle feesten tot maart welkomsfeest heten en daarna heten ze allemaal "afscheids"feesten. De discotheken zijn hier veelvuldiger dan in Delft en middenin de disco staan hoge tafels waarom heen een groep vrienden staat te dansen. Dansend integreren zoals in NL normaal is, gaat hier wat moeilijker door de plaatsing van de tafels. Maar daar staat tegenover dat Mexicanen makkelijker met mensen beginnen te praten die ze voorheen niet kenden.

De dag na mn verjaardag zijn we naar San Miguel de Allende geweest. Een stadje waar alle verkeersborden dubbel getaald zijn, omdat hier ontzettend veel amerikanen wonen. In San Miguel hebben ze een ontzettende mooie kerk, zoals overal in Mexico trouwens, en een relaxed thermaal bad. Dat was een mooi begin van mijn nieuwe jaar.

De zaterdag daarop was er een trip georganiseerd vanuit de TEC. Naar een vlinderparadijs en Valle de Bravo, een schattig dorpje waar de organisatie een boot afgehuurd had. Het was een trip met enkel internationale studenten en daardoor een dag vol engels, maar wel gezellig. We moesten voor de trip om 6.00 vertrekken. Nederlandse medestudent Paul had verzonnen dat dat veel te vroeg was en dat we beter de hele nacht door konden feesten. Dat hebben we geweten. Toen ik om 5.00 met mn ondertussen niet nuchtere hoofd thuis kwam, dacht ik dat ik makkelijk nog een half uurtje kon slapen. Gelukkig maakte huisgenoot Laura me op tijd wakker en misten we de bus van de trip net niet. Paul en ik waren beiden nog in een alcoholische status toen we vertrokken en toen bleek dat om de vlinders te bekijken we een eind bergop moesten lopen, hadden we het toch wel zwaar. Maar ook meer plezier in het delen van de ellende. De dag was niet heel erg bijzonder; het was leuker om met de internationalen te zijn dan om al het toeristische uitbundig te bekijken.

Ook de eerste feestdag is hier gevierd. Maandag 5 februari was het dag van de vlag. Een driedaags (en voor mij 4,5daags) weekend. Op vrijdag vertrok ik naar Morelia, waar een vriend van Angela woont:Israel. Vrijdags op stap in een disco op een heuvel vanwaar je de hele stad kon zien. Supermooi! Zaterdags ging ik samen met hem naar Ixtapa. Ixtapa is een stad aan de westkust. Het is ontzettend toeristisch en heeft veel amerikaanse bezoekers. Ik werd met mn blonde haar ook menigmaal voor amerikaanse aangezien, maar bleef stug spaans antwoorden, tot verbazing van de Mexicanen. Net zuidelijk van Ixtapa ligt Zihuatanejo, een stadje waar het ook toeristisch is, maar goedkoper. In Zihuatanejo ontmoetten we internationale studenten met wie ik had afgesproken voor vertrek. Helaas waren ze allen het hele weekend moe en daarom niet erg gezellig en feesterig. De Mexicaan was dat wel en natuurlijk kwam ie overal mensen tegen die hij kende en werd het alsnog een uitbundig weekend, waarin ik meer verkleurde dan mn Finse huisgenoten de afgelopen 6 maanden.

Afgelopen week was het de eerste tentamenweek. Anders dan in Delft, gaan de lessen gewoon door. Aangezien ik maar 3 vakken volg hier, had ik dus ook maar 3 examen. De eerste was van spaans waarop ik een 89 haalde (de cijfers gaan hier van 0 tot 100), de tweede van Arte y Arquitectura de México, wat ook erg goed ging en afgelopen donderdag had ik de eerste presentatie van architectuur. Ik volg een ontwerpvak waarin het om het concept draait. Dit heeft als gevolg dat ik 4 verschillende kortere opdrachten heb. Deze eerste opdracht was een experimenteel huis te ontwerpen. Mijn concept was een Mexicaans huis levendiger te maken. Wat me opvalt hier is dat de mexicanen erg open en vriendelijk zijn, maar dat de huizen aan de buitenkant gesloten zijn, donker binnenin en de typische patio welke centraal in het huis ligt, niet open te bereiken is. Ik heb daarom juist de kamers die meer privé zijn in het midden geld en daarom heen de patio. Op deze manier is de patio makkelijker te bereiken en straalt het meer vriendelijkheid en openheid uit. Ze vonden dat ik het concept goed uitgewerkt had, vandaag hoor ik mn cijfer.

Om de tentamenweek af te sluiten hebben we het afgelopen weekend de nodige feestjes in Querétaro bezocht. Donderdag een huisfeest bij onze buren waar ook internationalen wonen, vrijdag een discobezoek met de vriend van Angela en zijn vrienden, zaterdag een rustig feestje rondom een vuur bij een Mexicaanse studiegenoot en gisteren hebben huisgenoot Laura en ik samen met onze Duitse vrinden de grote zondagmarkt bezocht en is ook in Querétaro de eerste culturele activiteit gedaan met behulp van Museo del Arte. Ook erg handig voor mn volgende ontwerpopdracht; we moeten een concept voor een museum bedenken.

De feesten gaan hier maar door. Vanmiddag hebben we op de TEC de viering van alle verjaardagen die in december en januari plaatsvonden onder de internationale studenten. En komend weekend is het carnaval wat grootst gevierd wordt in vooral Veracruz (aan de oostkust) en Mazatlán (aan de westkust). In een van de twee plaatsen gaan we ons volgende 3daagse weekend spenderen!

beso, linda

• 13 Februari 2007 - 07:19

Elvira:

Hey lin,

Wat klinkt het allemaal geweldig zeg, ben jaloers...mooie foto's trouwens ook!! Zeg heb je misschien ook een adres in Mexico?? Wil je die even naar me toe sturen dan???

Nog ontzettend veel feest plezier en ik wacht alweer op je volgende bericht :)

Dikke kus Elvira

• 13 Februari 2007 - 08:29

Kim:

Hola,
    ¡Un qué gran expirience! ¡Su historia me hace feliz! ¡Deseo ir a México a! ¡esperanza de Haha I que usted permanece que escribe tal gran historia y que guarda el gozar! kim del beso

Zou dit goed spaans zijn? haha vertaalmachines :)
    kusje

• 13 Februari 2007 - 20:35

Dik:

Hoi Linda,
    Erg leuk om je verhalen te lezen. Jammer dat opapa dit niet meer meemaakt. Hij zou trots en jaloers zijn, denk ik. Dat laatste geldt trouwens ook wel voor mij.
    Maar ik zou nog niet graag in die therminale baden liggen, waarover je schrijft. Daarvoor vind ik me nog te jong. Of bedoelde je thermale baden? (Ach, ik blijf een zoon van m'n vader, sorry). Veel plezier nog, heb het goed!!
    Groet,
    Dik

• 13 Februari 2007 - 20:35

Klaar:

Hee Chica! Erg leuk allemaal! Is dat niet gevaarlijk? Zo een therminaal bad? Kussies

• 14 Februari 2007 - 19:12

Linx:

México is inderdaad erg gevaarlijk, maar gelukkig kent de pagina waarbenjij.nu ook de optie woorden te veranderen, vandaar, vandaag maar een thermaal bad ;-)

• 16 Februari 2007 - 21:32

Iety:

Heey lin!
    Goud bezig in Mexico! Mooi man! En ook nog heel erg bedankt voor mn verjaardagskaart,ja hij is er! En heb dezelfde vraag als elvira: Waar woon je nu eigenlijk?
    Have fun!! Smokjes iety

• 17 Februari 2007 - 13:13

Tante Bet:

Dag kind,
    5 februari is officieel de dag van de grondwet. Dat klinkt toch anders dan de dag van de vlag.
    Interessant ook dat jullie internationalen worden genoemd en de internationalen in Nederland allochtonen.
    Nog een verdere goed tijd gewenst en je weet..... als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan.
    beso tante bet

• 18 Februari 2007 - 17:56

Opapa:

ik eis die therminale baden onmiddelijk terug, en dat eis ik !!
    En ieder rukte het woordenboek weer uit de kast.......

Laat je niet kisten oliebol !!

• 27 Februari 2007 - 13:32

Yonne:

hey linda, was eens even gaan zoeken en heb je dagboek gevonden op waar benjij!
    Fijn die foto's, waan ik me weer een beetje terug daar!
    Geniet ervan, maar dat lukt wel zo te zien!

kus Yonne

• 07 Maart 2007 - 19:54

Marijke:

Hé lieve Linda!
    Leuke foto's! Gaat het nog allemaal goed daar? Wat zou je ervan vinden om mij als party-begeleidster te ontvangen in Mexico?
    Dikke kus